Re(in)novation

Status: Completed Spring 2016

An initial inspection of the raw space of the Empire State Apartment revealed rotted flooring, an open air toilet and a dilapidated Dark Room, reeking from years of stale chemicals. Located at the foot of the Empire State Building, challenges to re-envision and reclaim the space were gleefully accepted.

Empire State Apartment: Building In NYC

The design’s anchor feature is the centrally located kitchen, a point which stimulates life and movement throughout the space.

In the entryway, the elevator opens up on a wood-louvered partition with a built-in bench designed by Mr. Schiller. Behind the partition is the kitchen, which the couple wanted to be the centrepiece of the home. Much of the kitchen cabinetry came in by crane through the windows because the elevators were too small.

The Wall Street JournalA Minimalist Makeover in Manhattan (Nancy Keats, 2017)

Schiller Projects' goal was to take standard living areas (the living room, kitchen, dining room, etc.) and to open them up into one consolidated and flowing space, accommodating an entire family.

The Wall Street JournalA Minimalist Makeover in Manhattan (Nancy Keats, 2017)

Photographs by David Sundberg, Esto.